כשבחרנו את השם לפעילות שהקמנו ב 1996 האינטרנט עדיין היה בחיתוליו העסקיים. הפוטנציאל שניבט מבעד לניצני הטכנולוגיה היה מבטיח. יותר משהיה מבטיח מבחינה עסקית הוא היה מבטיח מבחינת החזון החברתי והשוויוני שנשא עמו. במרחב הוירטואלי שצץ לו "יש מאיין" מול עינינו המשתאות לא היה שום הבדל לכאורה בין עמוד הבית של איזה סקוט מקינלי מנברסקה ובין עמוד הבית של צ'ייז מנהטן. גם היום אין הבדלים מהותיים לכאורה בין אתרים של אנשים פרטיים לבין אתרים של גופים מסחריים איתנים. האחד מתחיל במסך מחשב מעניין והשני מתחיל במסך מחשב מעניין לא פחות. כן נכון, אם אנחנו נמצאים בקשרים כלשהם עם חברת הביטוח או עם הבנק או עם החברה הסלולרית האתרים שלהם אמורים לעניין אותנו הרבה יותר מאשר אתר בי-לוג פרטי. האם זה באמת כך? מדוע אתרי הרשימות הפרטיים מצליחים כל כך? האם משום שהכותבים ה"גרפומנים" מעניינים כל כך? לדעתנו הם מצליחים בעיקר משום המחויבות שלהם אלינו, הקוראים. זו ה"מחויבות" שלהם לכתוב, ושוב לכתוב להתמיד ולענות לתגובות הקוראים, שעושה אותם ראויים כל כך לתשומת ליבנו.
מאחר ואי שם בעברנו מצויות להן כמה שנים טובות של עיסוק בבלשנות, פילוסופיה של השפה ועניינים סמיוטיים כאלו ואחרים הבחירה בשם היתה טבעית. במרבית השנים האחרונות עבדנו בתחום "מאחורי הקלעים" ולא נתנו את הדעת ליכולת השיווקית שלו, גם הזנחנו מעט את העיסוק בסמיוטיקה עצמה. אנחנו מקווים לתקן את המצב במהרה.
הגדרה ממצה וקלסית של התחום הקרוי "סמיוטיקה" מופיעה במאמרו של פרופסור איתמר אבן-זהר:
מהי 'תרבות' לגבי הסמיוטיקה של התרבות?.
להלן ההגדרה:
סמיוטיקה היא הדיסציפלינה החוקרת מערכות סימנים. זהו מקצוע עתיק, אך זכה לתחייה מחודשת במאה העשרים. ובאופן אינטנסיבי במיוחד מסוף שנות השישים. כל ישות, חומרית או לא-חומרית, 'טבעית' (למשל, עננים) או 'לא- טבעית' (למשל, רמזורים), שהאדם מפיק ממנה מידע ומכוון את התנהגותו לפיה, יכולה להיתפס כ'סימן'. ביסוד כל התופעות המקיפות את האדם שהוא מפיק מהן מידע יש כמה סדירויות בסיסיות, שהסמיוטיקה מבקשת לגלות. כך שואפת הסמיוטיקה לגלות את יחסי הגומלין בין מערכות סימנים שהתמסדו בחברה האנושית, הנתפסות בכל חברה לעתים קרובות כ'דברים נפרדים' (למשל, שפה לעומת הרגלי-אכילה, תנועות ידיים, עוצמת הדיבור ובגדים, כלכלה וספרות). לגבי חלק מן הסמיוטיקאים, יש מקום להכליל גם סימני-תקשורת בין בעלי-חיים, ואפילו סיגנאלים באורגאניזמים ובמכונות (כגון אימפולסים חשמליים המהווים הוראות ביצוע למיכאניזם מתוכנן), בתחום הסמיוטיקה.
למשוררת רחל חלפי יש הגדרה לא פחות ממצה.
תקשורת מתבצעת באמצעות סימנים.
De-Saussure
היה הראשון להבחין בין שני המרכיבים הבסיסיים של הסימן:
המסמן (Signifier) והמסומן (Signified).
כדי שאובייקט כלשהוא ישמש כסימן חייב להתקיים יחס של ייצוג (שרירותי בדרך כלל) בין האובייקט שהוא המסמן לבין המסומן. יחס זה הופך את המילה "חתול" למשל למסמנת את היצורים הקסומים ממשפחת החתוליים.
מבחינים בשלוש קבוצות עיקריות של סימנים:
1. סמל (Symbol):
הקשר בין המסמן למסומן הוא שרירותי.
2. צלמית (Icon):
קיים דמיון חזותי או צלילי בין המסמן למסומן.
3. מסמן (Index):
קיים קשר סיבתי או לוגי בין המסמן לבין המסומן.
הסביבות האינטרנטיות הן סביבות תקשורתיות עמוסות בסימנים. ה"אייקון" הוא המלך החדש של הסביבה התקשורתית, יש לנו אייקונים להדפסה, לשליחה, לשמירה, להורדה, למחיקה, לאבטחה, לכלים, לספריות, למסמכים, לתיקיות ולמנעולים. האם כבר הספקנו לשכוח את המשמעות הדתית שלו עבור העולם הנוצרי ?
|
|
המשחק "אבן נייר ומספריים" נפוץ בכל העולם. הוא מכונה בשמות שונים ויש לו גם תוספות שונות כגון "באר" אצל הצרפתים.
לחובבי המשחק יש גם אתר רשמי ברשת, יותר הומוריסטי מאשר רציני.
לאחרונה התבשרנו גם על קיומם של טורנירים נושאי פרסים במשחק זה.
בחרנו להרחיב מעט אודות המשחק משום שהוא מדגים תופעות סמיוטיות נפוצות. יד פרושה משמשת כאייקון לנייר, זוג אצבעות הן אייקון למספריים, ואגרוף קפוץ הוא אייקון לאבן. לכאורה מערכת אייקונית מושלמת. הבעיה שאף אחד לא משחק את המשחק הזה עם נייר , מספריים, ואבן, אמיתיים. ולכן האגרוף אינו איקון של אבן אמיתית אלא אייקון של אבן "סימבולית" שיש לה יחסים של נצחון והפסד מול מספריים ונייר בהתאמה. למרות זאת התכונות הפיזיות של האבן המספריים והנייר הן אלה שקובעות את יחסי ההפסד/נצחון בינהם. האבן מנתצת את המספריים והם גוזרים את הנייר.
מה קורה כאשר מעבירים את המשחק לסביבה ממוחשבת?
האם התכונות האיקוניות של האבן נשמרות? במשחק שהכנו עבורכם ישנם שלושה אייקונים של הידיים המשחקות. אייקונים אלו הם אייקונים של הידיים האמיתיות המשמשות כאייקונים של האבן הנייר והמספריים.
במשחק: "סגול תכול ירוק" תוכלו לשחק במשחק זהה לחלוטין למשחק הקודם אלא שהפעם נותק הקשר בין אייקונים אלו לבין המשחק המקורי. הפעם אלו הם אייקונים של צבעים ותו לא. תהליכים דומים מתרחשים כל העת בסביבות האינטרנטיות. הבנת התהליכים הללו היא תנאי הכרחי לעיסוק בעיצוב הממשק האינטרנטי.
|